I samarbete med Svenska Ordensföreningen
Fritextsök medalj:

 

KNO: Kungl. Nordstjärneorden - Kommendör (fr o m 1995/2013) - Kungahusversion   Sverige

Instiftad år: 1748 Valör: Guld
Ytterligare information:
I samband med Kung Carl XVI Gustafs 40-årsjubileumsfirande på Sveriges tron, 2013 dök bilder upp på kungahusets hemsida där det framgick att HKH Prins Daniel (foto) och HKH Prins Carl Philip (videoklipp) tilldelats Kommendörstecknet av Kungl. Nordstjärneorden.

Överraskande nog är dessa ordenstecken utdelade att bäras med det ursprungliga svarta bandet. Svart band mönstrades ut i samband med ordensavskaffandet för svenska medborgare inkl. medlemmar av Kungahuset år 1974. Ett tidsuppehåll på 40 år har sedan dess skett. År 1995 beslutade regeringen att Serafimerorden och Nordstjärneorden åter fick utdelas till medlemmar av Kungahuset. Dock har det fram till nyligen ej varit känt vilket bandfärg som skulle vara aktuellt mellan de två bandtyperna.

Till de yttre finns det ingen skillnad i utförande mellan ordenstecknen utdelade före 1975 och de nya utdelade 2013.

Svart band i "nygammal version" gäller alltså i nuläget endast för Nordstjärneorden tilldelade medlemmar av Kungahuset. För utländska medborgare har sedan 1975 gällt att ordenstecknet utdelas att bäras med blått band med gula kanter (jmf Mr Christopher O´Neill - Prinsessan Madeleines make).

Uppenbarligen är ordensförläningarna med svart band en följd av att prinsarna sedan tidigare tilldelats Kungl. Serafimerorden. Någon officiell kommuniké har inte utfärdats kring aktuella ordensförläningar.

Antagligen förekommer Nordstjärneorden i de övriga klasserna förutom kommendör, fast de ännu inte har utdelats ännu.


 

Uppladdad: 2013-10-11 16:28:12, av: Richard Nyström.HKH Prins Daniel bärande Nordstärneordens kommendörstecken om halsen. Till vänster kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Kommentarer:
2018-02-16 13:52:19Jonas Arnell
Den här posten kan strykas. Bakgrunden till att prinsarna bär NO i svart band är två samtidiga förändringar i samband med ordensreformen: dels att bandfärgen ändrades, dels att orden skulle gå till utlänningar. Inget sades om det svarta bandet för svenskar. Då de svenska kungligheterna började bära NO var det därför naturligt att de skulle använda svart band.